Foccussen

Hier vind je uitleg over focussen en een korte uitleg over de aanvullende werking van focussen op haptotherapie.

Je lijf en je hoofd, voelen en denken.
We nodigen dat allemaal uit om tot iets nieuws te komen!

Wat is focussen?

Focussen is je concentreren op het gevoel in je lijf dat zich aandient naar aanleiding van een gedachte of een situatie die je meemaakt. Voorbeelden daarvan zijn: Die steen op je maag, een brok in de keel, iets draaierigs in je buik. Misschien ken je het gevoel dat je niet kunt uitleggen aan een ander waarom iets niet goed voelt, maar dat het niet goed voelt? 

Focussen is aandachtig stilstaan bij dat soort vage gevoelens om tot iets nieuws te komen.
Leuke bijkomstigheid: je kunt nu goed uitleggen waarom iets wel of niet goed voelt!

Iets vaags wordt door focussen zichtbaarder en je ontdekt ook dat het gevoel op een bepaalde plek in je lijf zit. Focussers noemen dat ‘the felt sense’ of ‘een gevoeld gevoel’. Op een niet oordelende manier ga je verder onderzoeken wat dat gevoel voor je betekent. Misschien wil het je iets duidelijk maken? Je weet de uitkomst van tevoren niet. Je gaat naar iets gaat luisteren waar je niet eerder aandacht aan kon besteden. Wat we wel weten is dat de uitkomst zeer verrassend kan zijn.

Hoe helpt het jou?

Je krijgt snel duidelijkheid over gevoelens en emoties. Je kunt beter uitleggen waarom iets wel of niet goed voor jou voelt. Focussen is een verrijking van je gevoelsleven, waardoor je tevredener wordt en je rustiger voelt. Je gaat beter luisteren naar jezelf en naar anderen. Focussen is verhelderend, verfrissend en verruimt je blik.

Bij welke vragen of klachten helpt Focussen?

  • Ik vind het lastig stil te staan bij gevoelens, of ze nou prettig of onprettig zijn.
  • Genieten? Hoe dan?
  • De beweging naar binnen maken. Dat wil ik leren.
  • Het voelt niet goed, maar ik moet wel een besluit nemen! Ik wil een goede afweging maken.
  • Ik ben erg streng voor mezelf. Mogelijk is dit een innerlijke criticus. Die kan je belemmeren. Dit kan zich ook uiten in een kritische stem, negatief zijn over jezelf of ondermijnende gedachten.
  • Ik heb zoveel gevoelens die door elkaar heen lopen, het is chaos. Ik wil helderheid.
  • Angstige gevoelens of andere overweldigende gevoelens of emoties waar je grip op wilt krijgen.
  • Ik heb last van gevoelens uit mijn jeugd. Soms heeft die tijd invloed op je doen en laten in het nu. Door contact te krijgen met je innerlijk kind kun je daar verandering in brengen.
  • Ik wil graag verdieping in mijn leven, zingeving.


Herken jij je in (een aantal) bovenstaande vragen of klachten en wil je daar samen met mij mee aan de slag? Neem vrijblijvend contact met mij op via het contactformulier. Vaak zijn bij Focussen 2 tot 3 sessies voldoende om verder te komen. Ik help je graag.

De achtergrond van focussen

Focussen is ontwikkeld door Eugene Gendlin. Hij onderzocht onder leiding van Carl Rodgers (grondlegger cliëntgerichte benadering van humanistische psychologie) waarom sommige mensen baat hadden bij psychotherapie en vooral ook waarom anderen niet. Gendlin kwam erachter dat het maken van de beweging naar binnen, naar het innerlijk, cruciaal was voor het slagen van de therapie. Sommige mensen hebben moeite om die beweging te maken. Gendlin ontwierp daarom focussen, waarin je met zijn 6 stappen leert de beweging te maken die nodig is voor herstel. Eugene Gendlin heeft met focussen, het maken van de beweging naar binnen en stilstaan bij gevoelens, een basis gelegd voor de therapievormen van nu.

De transformatie van begrip. Het helpt je verder.

Haptotherapie_Haptonomie_Nathalie_Katuin_Hulp_Focussen_Leer_Uitleggen_Gevoel_Gespannen
Haptotherapie_Haptonomie_Nathalie_Katuin_Hulp_Focussen_Leer_Uitleggen_Gevoel_Begrip_Rust_Ontspannen

Haptotherapie en Focussen

Haptotherapie is gericht op het herstellen van je voelend vermogen.
Beter voelen betekent ook meer gevoelens kunnen ervaren. Je wordt bewuster van de knoop in je buik of dat er is iets (vaag) voelbaar is in je lijf, bij een bepaald onderwerp.
Focussen bied je de kans daar meer helderheid over te krijgen om een positieve verschuiving teweeg te brengen. Wat ik zelf zo mooi vindt is dat haptotherapie en focussen elkaar aanvullen en versterken in het voelen van levenskracht en levenslust. Haptotherapie en focussen richten zich actief op in balans brengen van lichaam en geest en bevorderen van vitaliteit zonder dat er iets moet! Zo raadselachtig als dit klinkt is het niet wanneer je het gaat ervaren.

Laat mij je helpen

Herken jij je in (een aantal) bovenstaande vragen of klachten en wil je daar samen met mij mee aan de slag? Neem vrijblijvend contact met mij op via het contactformulier. Vaak zijn bij Focussen 2 tot 3 sessies voldoende om verder te komen. Ik help je graag.

Met meer begrip en plezier door het leven gaan? Laat mij je daarbij helpen.

Wil je een vrijblijvend kennismakingsgesprek van een half uur of een vraag stellen? Vul dan het contactformulier in. Doe jij dat kennismaken liever in de buitenlucht tijdens een wandeling in de omgeving of telefonisch? Dan kan dat ook. Geef maar aan wat je liever hebt.

Haptonomie Haptotherapie_Kiemkracht_Praktijk_Contact Nathalie_Katuin

Het contactformulier